I samband med färdigställandet av första delen av Hyllievångsparken har MVB tagit fram en film som visar parken ovanifrån. Träden i Biergarten hade inte hunnit komma på plats när filmen gjordes, men det är fantastiskt roligt att se hur fin parken har blivit. Tack till MVB för gott utförande av parkens första del.
Emma har haft nöjet att delta som föreläsare i kursen Vegetationsbyggnad för studenter på landskapsarkitektprogrammet årskurs tre. Föreläsningen utgick från kontorets arbete med Hyllievångsparken – från tävling till gestaltningsprogram och detaljprojektering. Tillsammans med studenterna diskuterades projektets genomförande, hur man som landskapsarkitekt kommunicerar sina idéer i olika skeden och hur det påverkar vad som sedan anläggs. Efter föreläsningen besökte studenterna Hyllievångsparken tillsammans med beställare Eva Delshammar från Malmö stad för att på plats se de delar av parken som är färdigställda idag.
Vi vill rikta ett tack till både kursledning och studenter för inspirerande upplägg och engagerade diskussioner!
Tillsammans med Ekologigruppen och projektledare på Malmö stad har vi genomfört en workshop med elevrådet på Hyllievångsskolan. Syftet med workshopen var bland annat att ta vara på barnens perspektiv om vad de vill kunna göra i Hyllievångsparkens nya temalekplats med koppling till Barnkonventionen om barns rättigheter. Utifrån barnens arbete under workshopen lyckades vi även ringa in lekplatsens tema ”Den hemliga staden”.
Med olika material såsom lera, piprensare, mossa, kikärtor, tandpetare och kottar skissades lekplatsens utformning fram. Barnen hade massor av idéer som vi definitivt inte hade upptäckt utan dem. Många byggde gömställen och hemliga platser, tunnlar att krypa igenom, vändbara dörrar och trappor som kom upp ur marken. Samtidigt fick vi bekräftat att mycket av det som föreslogs i gestaltningsprogrammet var sådant som barnen efterfrågade. Vi tar med oss önskemål om klätter- och vattenlek, gungor, rutschkanor, småhus och utsiktstorn. Här ska man kunna springa, hoppa, snurra, spela boll, leka dunkgömme och ”the floor is lava”.
Vi vill rikta ett stort tack till elevrådet och alla de klasser som engagerade sig och svarade på frågor inför workshopen. Återkoppling till barnen kommer ske löpande under projektets gång för att ge insyn i hur processen går framåt. Med så engagerade brukare känns det extra roligt att jobba vidare med att gestaltningen av temalekplatsen. Nu tar vi vid med ambition att förverkliga barnens idéer för den hemliga staden.
Tillsammans med projektledare och lekplatsexperter på Malmö stad har vi varit ute på en lekplatssafari i Malmö. På cykelturen besökte vi fyra av Malmös områdes- och temalekplatser för att få inspiration till höstens arbete med Hyllievångsparkens temalekplats.
Första stoppet var på den helt nyrenoverade områdeslekplatsen i Svennedalsparken. Lekplatsen har omgestaltats på ett smakfullt sätt och befintlig vegetation har tillvaratagits och förstärkts med stigar som lockar till lek. Lekplatsen utgör en viktig målpunkt i området och här finns nu en stor variation av material, former och utrustning som stimulerar alla sinnen.
Cykelturen fortsatte mot Ribersborg och temalekplatsen Öresundslekplatsen. Lekplatsen invigdes våren 2020 och är idag ett populärt utflyktsmål. I temat Öresund har man gjort koppling till omgivande natur och intilliggande Naturum. Här hittar man bland annat en stor stenbit, alger, glasskiosk och livräddningstorn. Vi tyckte att det var imponerande att se så bra vegetationen hade etablerat sig på kort tid, rätt uppbyggnad av växtbädd och rätt växtval har snabbt gett ett gott resultat.
Stopp tre på turen var Teaterlekplatsen i Pildammsparken. Gestaltningen av lekplatsen togs fram i nära samarbete med scenograf Annika Karlsson. Här finns flera olika kulisser och scener där fantasin inte har några gränser.
Dagens sista stopp var på Mary Andersson lekplats på Arildsplan i Sorgenfri. Malmö stad har tillsammans med MKB Fastighets AB förverkligat idén om en lekplats på temat Mary Andersson.
Vi är nu fyllda med ny inspiration och redo att börja skissa på Hyllevångsparkens nya temalekplats.
Äntligen har nästan alla träd i Hyllievångparkens första del kommit på plats. I veckan anlände en stor leverans av korstörne 'Shademaster' och 'Skyline'. Träden är av stor kvalitet vilket direkt förstärker den rumsskapande känslan i parkens olika delar. Vi har med avsikt valt två olika namnsorter för att skapa ett mer robust trädsortiment. Det blir spännande att se om vi på sikt kommer att se någon skillnad mellan de olika individerna. I parkens Biergarten kan man nu avnjuta sin picknick under korstörnets karaktäristiskt sirliga kronverk som på kvällen även lyses upp av linspänd belysning. Det här är verkligen ett av våra favoritrum i parken just nu.
Det är otroligt roligt att se hur första delen av Hyllievångsparken växer fram steg för steg. Vi rekommenderar ett besök även för att njuta av den redan anlagda blomsterängen och sommarblomssortimentet som fortfarande står i full prakt. Glöm inte att ta med saxen och plocka med lite blommor hem!
Bygget är i gång och det råder full aktivitet i kv. Mariastugan i Höllviken.
Gårdshuset kom på plats tidigare i somras och interiöra besluts håller på att tas. Bottenplattor håller på att armeras och gjutas samtidigt som Sara Granér är på plats och provmålar. Följ bygget på Instagram @mariastugan_hollviken.
Efter en härlig semester är vi nu tillbaka på kontoret.
I höst väntar fortsatt arbete med Hyllievångsparken. Huvuddel 2 ska projekteras klart och arbetet fortsätter sedan med huvuddel 3 där parkens temalekplats äntligen ska gestaltas och projekteras.
Förutom Hyllievångsparken har vi flera roliga projekt på gång, mer om det framöver.
Vi vill önska alla en Glad och härlig sommar!
Vi ser fram emot hösten med många roliga projekt och samarbeten.
Kontoret tar nu några veckors semester och vi är åter på plats på Västergatan 22 den 16/8.
/Karin, Emma & Elin
”Framtidens park är aldrig färdig” så lyder mantrat för Hyllies nya stadsdelspark som nu har öppnat sin första och norra del för allmänheten.
Intentionen för parken är att den ska växa fram över tid och att förändring ses som en självklar del av parkens utveckling. Parken bjuder in till aktiviteter som kan och kommer förändras över tid såväl som möjlighet att flanera och njuta av den varierande grönskan.
I den första och norra delen finns Parkens hjärta med plats för Biergarten och foodtrucks. I väntan på restaurang eller café finns nu även tillfälliga aktiviteter såsom volleybollplaner, balans- och sandlek som lockar till aktivitet redan nu. I parkens norra del finns även stora och generösa ytor för odling. En grupp av odlare håller på att bilda en förening för att starta upp stadsodling i parken.
Här finns även en stor och redan nu lummig fruktlund med nyplanterade men även gamla plommon- och äppelträd från en äppelodling i Lockarp. Stegar finns utplacerade i fruktlunden för att underlätta för den som vill plocka en frukt.
De stora perennplanteringarna i entrén i norr kommer först till hösten, då kommer även de efterlängtade Gleditsierna vilka kommer ge ett vackert krontak till parkens Biergarten.
Med en liten ceremoni och en mindre grupp av inbjudna har nu Nils Holmströms plats invigts och öppnats för allmänheten. Kärt barn har många namn, parken har under projektets gång haft många namn, vid invigningen blev parken slutligen blivit namngiven efter fd. vice vd Nils Holmström.
Nils Holmströms plats är en del av den pågående utvecklingen av Varvsstaden som ska stå färdig runt 2040. Parken kan ses som en dold grön skatt, en ”secret garden” i det annars hårdgjorda gamla varvsområdet.
Vi är glada att parken nu är öppen för alla. Kom förbi och njut av blomsterprakt och rosor som har bevarats från platsen. Är solen alltför påtaglig så erbjuder parkens befintliga trädbestånd med en enorm hängpil, stora knotiga oxlar och den makalösa ginkgon ett vackert krontak med skugga.
Läs mer om parken i artikeln på Malmö stads hemsida →
Läs artikel om invigningen av parken från Skånska Dagbladet →
Schaktning och modellering av marken för den första och norra delen av Hyllies nya stadsdelspark börjar bli klar och entreprenaden går in i nästa skede då alla ytskikt, växter och utrustning kommer på plats.
I början av april flyttades ett tjugotal äpple- och plommonträd från en gammal äppelodling i Lockarp. Fruktlunden i parken präglas därför redan nu av vackra och fullvuxna träd med ett figurativt grenverk och en tydlig rumslighet. Vi ser fram emot när träden står i blom!
I samband med konferensen Publika parker och stadsrum som i år sändes digitalt från studio i värdstaden Lund anordnade Lunds kommun en park- och stadsvandring.
Vi var på plats i Lund och tog del av vandringen. Rundvandringen som var väldigt inspirerande började i Stadsparken som under de senaste åren rustats upp och tillgängliggjorts för alla åldrar på ett mycket fint sätt. Olika sportaktiviteter som till exempel beachvolleyboll, bouldering och skatepark lockar unga till parken, medan tillägg såsom nordiska djungeln och solens och skuggans trädgård lockar till kontemplation och stimulans för flera av våra sinnen.
Turen fortsatte mot Lunds stadskärna, förbi Bantorget som har omgestaltats utifrån gamla principer med ny utformning av markbeläggning, fontäner, belysning samt formella- och informella sittplatser.
Rundvandringen avslutades på Clementstorget som efter vunnen tävling av White arkitekter och konstnären Ebba Matz har omgestaltats med finess. De befintliga formklippta platanerna, den ljusa markbeläggningen och den detaljrika utrustningen präglar platsen och för tankarna till sydligare bredder.
Under våren har Scandinavian green roof institute erbjudit webinar om bland annat gröna tak och träd. Vi har tagit tillfället i akt att förbättra våra kunskapar inom områdena.
Det blir alltmer aktuellt att utifrån flera aspekter göra våra tak gröna och tillgängliga. Helen Johansson på Scandinavian green roof institute förmedlade på ett väldigt informativt sätt om vad som krävs för att projektera, anlägga och sköta gröna tak. Vikten av att ha en tydlig målbild anpassad för platsen från projektering till entreprenad och vidare till drift och skötsel är något vi tar med oss till framtida projekt med gröna tak.
Även våra träd har en otroligt viktig roll i våra städer. Gustav Nässlander gav en tydlig överblick över hur modern trädförvalting ser ut, med bland annat principer för uppbyggnad av växtbäddar och staden som ståndort.
Länk till Scandinavian green roof institute →
I samarbete med Siegel Architects har vi levererat förfrågningsunderlag gällande utemiljön för Kv. Mariastugan i Höllviken. Utemiljön består av en gemensam bostadsgård och privata terrasser. Den gemensamma gårdsmiljön karakteriseras av mycket perenner, klätterväxter och tallen som dominerande träd. På gården finns det plats för odling, sittplatser med långbord samt lek och bad i naturpoolen på gårdens soligaste läge.
Med Josef Frank som inspirationskälla har vi specialritat flera detaljer för gårdens utemiljö, såsom lekhus, spaljéer och räcken.
Vi ser fram emot fortsatt samarbete med Siegel Arkitekter och tillsammans förverkliga och förädla denna unika boendemiljö i Höllviken.
Det råder full aktivitet av anläggandet av Hyllies nya stadsdelspark. Den första och norra delen är påbörjad och beräknas öppna upp till sommaren. Schaktning och modellering av marken pågår och vi kan med spänning se hur parkens norra del börjar ta form.
I parkens första del anläggs en stor fruktlund, ytor med självplock av sommarblommor, odlingsytor och Parkens hjärta med långa picknickbord. Till hösten kommer träden samt stora sjok av perenner och Pallarkojan att vara på plats.
Vi kan även passa på att berätta att i slutet av hösten 2020 fick Hyllies nya stadsdelspark sitt namn, vilket numera är Hyllievångsparken.
Vi följer entreprenaden i sin utveckling och ser fram emot en färdig första del av parken att njuta av!
Lilla parken som numera går under namnet Frans Henriks trädgård öppnades upp för allmänheten här i början av februari. Parken kan ses som en dold grön skatt, en ”secret garden” i det annars före detta hårdgjorda varvsområdet.
Parken som tidigare tillhörde Kockums gamla huvudkontor i Varvsstaden i Malmö är en del av den spännande stadsutveckling som sker i området. Gestaltningen är baserad på gamla strukturer men har uppdaterats med nytt innehåll. Det befintliga trädbeståndet i form av en enorm hängpil, stora knotiga oxlar och ett makalöst ginkgoträd skapar ett vackert krontak som erbjuder parkens besökare skugga under varma sommardagar. I parkens västra del har de gamla järnvägsspåren intill vagnsverkstaden återskapats. På spåren har lekfulla bänkar placerats och dessa kan parkens besökare vända, vrida och skjuta på för att hitta optimala sol- eller skugglägen.
Vi ser med spänning fram emot den sprakande vår- och sommarflora som nu väntar i jorden. Parkens inramning av vackra gamla tegelbyggnader, de karaktärsfulla träden tillsammans med mattor av vårstjärna, lilja och tulpan och mot sommaren praktfull blomning av luktpion och bevarade rosor från platsen kommer att tillföra området en extra dimension.
Vi hälsar er välkomna och rekommenderar ett besök i denna gröna lilla pärla.
Kv. Masthusen som utgör ett nytt utbyggnadsområde i Västra hamnen och är en av de första stadsdelarna i Norden som erhållit en hållbarhetscertifiering enligt det internationella systemet BREEAM Communities är nu i full gång med entreprenad.
I kvarteret har vi tillsammans med Krook & Tjäder ritat utemiljö för förskolan, vars gård anläggs både på mark- och takplan, samt förgårdsmark och en kompakt bostadsgård till ett nytt landmärke i form av ett bostadshus i 12 våningar ritat av Chroma Arkitekter.
Det är väldigt roligt att nu följa och se att flera av de projekt vi medverkat i börjar ta form.
Plot Studio med Malmö stad, byggledare och entreprenör planerar trädflytt. En kall vinterdag här i januari väljer vi gemensamt ut karaktärsfulla äldre träd från gammal äppelodling i Lockarp. Den befintliga äppelodlingen kommer att i framtiden behöva ge plats för bussar.
Vi tar tillfället i akt och nyttjar denna potential genom att flytta träden och att i ett redan tidigt skede låta Fruktlunden i Hyllie stadsdelspark präglas av vackra och fullvuxna träd med figurativt grenverk.
God Jul och Gott Nytt År önskar vi på Plot Studio. Vi ser fram emot 2021 med många roliga utmaningar och nya samarbeten.
Kontoret tar nu lite julledigt och vi är åter på plats på Västergatan 22 den 11/1.
/Karin, Emma & Elin
Vi har blivit fler!
Vi stärker vårt kontor och hälsar Elin Madsen välkommen till oss. Elin började hos oss på Plot Studio i oktober som handläggande landskapsarkitekt. Hon kommer närmast från FOJAB i Malmö och har en bred erfarenhet från en mängd olika projekt från tidiga visionsskisser och konceptutveckling, till konkret gestaltning och detaljprojektering. Hon har ett öga för detaljer och goda kunskaper inom projektering.
Elin har ett stort intresse för att skapa platser för och med människor. Social hållbarhet och kanske då främst med fokus på barn och unga är något hon eftersträvar i alla projekt. Att bejaka barnens behov och rättigheter i de projekt hon arbetar i, från tidigt planeringsskede och genom processen är en fråga som Elin tycker är viktig att utveckla och driva.